S02A19 – Deze patch Tuesday gaat niet ongemerkt voorbij

In aflevering 19 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Afgelopen dinsdag adresseerde Microsoft 75 kwetsbaarheden in haar producten. Drie daarvan waren zero-day kwetsbaarheden. Active Directory voerde de lijst aan met 12 kwetsbaarheden. Er waren geen kwetsbaarheden in Edge. šŸ˜Š Sommige applicaties werken niet na installatie op Windows-werkplekken. Certificaat-gebaseerde authenticatie kent ook problemen nadat de updates op Domain Controllers worden geĆÆnstalleerd.

Ook voor eigenaren van F5 BIG-IP-apparatuur en HP-apparaten is het zaak te updaten. Maak je gebruik van certificaten die nog zijn uitgegeven door de G1 CA-infrastructuur dan is het zaak te handelen voor 24 mei.

Van Windows 11 verschenen vier Windows Insider builds afgelopen week. Build 22616 en 22616.100 fixten de issue met de show hidden icons fly-out. Het beta- en developer-kanaal werden opgeknipt: In het beta-kanaal verscheen build 2261. In het developer-kanaal verscheen build 25115. Daarnaast stopte Microsoft met de consumentenondersteuning van Windows 10 20H2 en de algehele ondersteuning van Windows 10 1909.

Apple, Google en Microsoft gaan samenwerken richting Passwordless op basis van de FIDO-standaard. De nieuwe Outlook One-ervaring lekte.

De vloer onder de voeten van Conti-ransomwarebendeleden wordt flink verhit. Dat mag ook wel, want vanwege ransomware-incidenten sluit Lincoln College na 157 jaar de deuren en riep Costa Rico de noodtoestand uit.

Evenementen

Op maandag 16 mei trapt Heike Ritter tussen 18:00 en 19:00 af met de Defender for Endpoint Ninja Training webinar. Vanaf 18:00 kun je ook fysiek aansluiten bij het Zero Trust-evenement van Women in Cybersecurity Community Association (WICCA) bij Microsoft op Schiphol.

Op dinsdag 17 mei organiseren de WorkPlace Ninjaā€™s van 16:00 tot 17:00 een Ask us Anything met vriend van de show Jan Bakker. Vanaf 19:00 kun je aansluiten bij DDOG voor een evenement met Luise Freese en Sander Ten Brinke.

Productiviteitstip

Tijdens de Ability Summit zette Microsoft de Read Aloud-functionaliteit in het zonnetje. Deze feature in Edge (Ctrl + Shift + U) en de Office-applicaties (Ctrl + Alt + Space) leest voor. Raymond was positief verrast door de ondersteuning en de kwaliteit van het Nederlands dat werd voorgelezen. De voorleessnelheid is in te stellen.