S02A11 – Over stevige schoenen en experimenten in Windows 11

In aflevering 11 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond en Sander bespreken een PowerToys-feature voor de productiviteitstip.

Nieuws

Vorige week werden de nieuwe ingebouwde apps in Windows 11 uitgelicht. Echter, Clipchamp en de File Explorer kwamen afgelopen week minder fris in het nieuws. Windows 11 release 22000.588 verscheen afgelopen week en adresseert eindelijk het zoeken in Outlook-berichten vanuit het Start Menu. Daarnaast blokkeert Microsoft upgrades naar Windows  11 van Windows 10-installaties als VirtualBox-VMs niet langer standaard. Mocht je je eraan storen, dan biedt StarDocks’ Start11 overigens een oplossing voor een aantal onhebbelijkheden in de Windows 11 Start-balk.

Ook Windows 10 zag een Release Preview Build: Windows 10 21H2 Build 19044.1618 (KB5011543), waarin de ‘Search Highlights’ zijn geactiveerd.

Defender for Endpoint classificeerde deze week Office-bestanden abusievelijk als malware. Microsoft stopt met Defender for Identity-sensoren op Windows Server 2008 R2-installaties.

Ray en Sander bespreken de status van Microsoft’s Pluton-beveiligingsplatform. Ondertussen vernieuwde Microsoft het Office-portaal en de Office-apps en kondigde het updates aan in de Office-suite en Surface Hub om het hybride werken te ondersteunen.

Apple bracht iOS 15.4 uit, met flinke wijzigingen, maar gelukkig ook nieuwe emoji’s. Veeam adresseerde kwetsbaarheden in Backup & Replication en de Agent for Windows. Mocht je organisatie gebruik maken van slecht beveiligde SQL Server- en/of MySQL server-installaties, dan kunnen deze inmiddels het slachtoffer zijn geworden van de Gh0stCringe-malware.

Drie Europese cloudbedrijven hebben afgelopen zomer een klacht ingediend bij de Europese Commissie en deze wordt inmiddels bekeken door de Europese mededingingswaakhond. Zoom gaat veranderingen maken voor haar Europese klanten om beter te voldoen aan de AVG.

Evenementen

Op dinsdag 22 maart kun je virtueel meelunchen met Steef-Jan Wiggers en de Dutch Cloud Meetup. Vanaf 16:00 organiseren de WorkPlace Ninja’s een sessie met Victor Hedberg over de Temporary Access Pass en vanaf 17:00 is er een Microsoft Sentinel-uurtje vanuit Microsoft.

Op woensdag 23 maart vindt vanaf 08:00 ’s ochtends Teams Nation virtueel plaats. Vanaf 19:45 kun je aansluiten bij de After Party.

Donderdag 24 maart heeft Microsoft wederom een Sentinel-uurtje in petto. Deze keer omtrent IoT. Vanaf 18:30 kun je aansluiten bij de Belgische MC2MC voor een avond met AVD, Bicep, API Security, local admins en (bring-your-own-) bier.

Productiviteitstip

De PowerToys bieden sinds begin van dit jaar de ‘Always on Top’-feature. Wanneer je Win + Ctrl + T indrukt, dan verschijnt er een blauwe rand rond een venster, waarna dit venster het bovenliggende venster blijft.