S02A12 – De kapotte zeroday patch die de patch brak van 0Patch

In aflevering 12 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond deelt een gloednieuwe productiviteitstip.

Nieuws

De afgelopen week begon met een storing bij Apple. Waar bij Microsoft een storing vooral voelbaar is wanneer de identiteitslaag onbeschikbaar raakt, was bij de storing van Apple hiervan geen sprake. Wat is er dan gebeurd?

Lapsus$ heeft na Nvidia en Samsung nu ook bekend gemaakt dat ze Okta en Microsoft hebben gecompromitteerd. Lapsus$ opereert anders dan de tot nu bekende statelijke actoren en ransomware-bendes. Raymond en Sander duiken er dieper in.

Zowel de Developer- als de Beta-kanalen voor Windows 11-insiders zagen grote updates afgelopen week. Versies 22000.588.0, 22579.0, 22579.100 en 22581 volgden elkaar in rap tempo op, waardoor Raymond en Sander verwachten dat de lancering van Windows 11 22H2 (Nikkel) ophanden is.

Voor Windows 10 is de Maart 2022 C-release uitgebracht. Deze Preview-update biedt zowaar nieuwe functionaliteit voor Windows 10 in haar extended support-periode: Search Highlights.

CVE-2021-34484 kwam al eerder voorbij maar blijkt een steeds groter patchprobleem. Sander vat even kort samen wat de huidige status is. PowerToys-fans kunnen een uitdaging ervaring met PDF-previews. Raymond heeft de oplossing.

Evenementen

Vanwege de MVP-summit organiseren veel user groups geen evenementen volgende week. Microsoft biedt op 29 maart en op 31 maart tussen 17:00 en 18:00 wel traditiegetrouw hun Sentinel-webinars.

Ook de Dutch IT Channel organiseert een evenement: de Dutch IT Security Day. Er is een dagvullend programma met als focus informatiebeveiliging in Nederland. Jochem Nooyen (goochelaar illusionist) sluit de dag af.

Productiviteitstip

In Microsoft Edge kun je zoeken in je tabbladen. Nadat je Ctrl + Shift + A hebt gedrukt kun je gelijk zoeken in de titels en inhoud van je tabbladen. Ook zoekresultaten van onlangs gesloten tabbladen worden getoond. Wanneer je Edge ook gebruikt op je mobiele apparaten, dan komen zoekresultaten van deze apparaten eveneens naar voren.