S02A10 – Patch Tuesday, een nieuwe certificering en Jeff Wouters te gast

In aflevering 10 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Jeff Wouters is te gast. Raymond haalt een oude koe uit de sloot voor de productiviteitstip van deze week.

Nieuws

Afgelopen dinsdag adresseerde Microsoft 71 kwetsbaarheden in haar producten. Een Windows SMB-kwetsbaarheid (CVE-2022-24508) lijkt wel erg sterk op een kwetsbaarheid van twee jaar geleden (CVE-2020-0796) en bedreigt Windows Server 2022-gebaseerde domain controllers. Ook Exchange-beheerders kunnen het best snel in actie komen om een remote code execution-kwetsbaarheid (CVE-2022-23277) te adresseren.

Google introduceerde de March 2020 security updates voor het Android-platform. Mozilla Firefox zag versie 97.0.2 om twee kritische kwetsbaarheden aan te pakken. Ook het kritieke ‘Dirty Pipe’-lek in de Linux-kernel werd geadresseerd. Om ervoor te zorgen dat jouw APC Smart UPS niet ook in rook opgaat, dien je ook hier updates toe te passen.

Microsoft kondigde een nieuwe certificering aan. In combinatie met examens SC-200, SC-300, AZ-500 en MS-500, mag je je binnenkort na behalen van het aangekondigde SC-100 examen tot Microsoft Security Architect Expert kronen.

In Windows 11 Insider Preview build 22572 zien we twee nieuwe ingebouwde apps, updates voor de grafische interface voor printer queues en een nieuw logo voor zowel Quick Assist als Windows Sandbox. Ook zijn de tabs weer terug in File Explorer. Windows Terminal heet vanaf deze versie gewoon Terminal. AMD heeft de vinger achter de recente stotterproblemen in Windows op systemen met hun chips.

Apple kondigde de Mac Studio en Studio Display aan. Daarnaast puntte het de iPad Air, de iPhone SE bij. Apple brengt de HomePod Mini eind maart naar Nederland en België.

Veeam bracht de langverwachte v6 uit van haar product waarmee organisaties reservekopieën kunnen maken van hun gegevens in Microsoft 365-diensten. Het product luistert nu naar de naam Veeam Backup for Microsoft 365.

Evenementen

Op dinsdag 15 maart kun je tussen 17:00 en 18:00 virtueel aansluiten bij een Microsoft Security-webinar over Microsoft Defender for Containers. Aansluitend organiseert de Dutch Cloud Meetup een evenement over Azure Security Benchmark en de ING-case waarbij zestienduizend medewerkers Azure DevOps omarmden.

Op woensdag 16 en 17 maart vindt de Nordic Virtual Summit plaats. Tussendoor kun je het virtuele evenement van de Dutch Information Workers User Group (DIWUG) meepikken over de dataverse en Windows Information Protection (WIP).

Productiviteitstip

Alt + Tab kennen we allemaal; het biedt een handige en overzichtelijke manier om tussen Windows-vensters te wisselen. Al sinds Windows Vista kun je deze wisselinterface ‘vast’ zetten door Ctrl toe te voegen. Ctrl + Alt + Tab is niet alleen handig voor demo’s, maar ook om bijvoorbeeld even de notificaties op je telefoon te checken wanneer je toch al je context aan het wisselen bent op je PC…