S02A07 – Windows 11 doet een inhaalslag

In aflevering 7 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond hernieuwt een productiviteitstip uit S01A04.

Nieuws

Microsoft bracht de Preview-releases uit voor de verbeteringen die we op dinsdag 8 maart. Voor Windows 11 luidt KB5010414 een aantal mooie verbeteringen in. KB5010415 voor Windows 10 doet er niet veel voor onder. Michael Niehaus trok het doek van 30 cmdlets om de Windows boot configuration database (BCD) te beheren in Windows 11.

Windows 11 ‘Nickel Branch’ Dev Channel versie 22557.1 bracht verdere verbeteringen op het pad richting Windows 11 22H1.

In Azure AD kunnen we sinds deze week in Public Preview aan de slag met certificaat-gebaseerde authenticatie. Zo kun je met smartcards, virtuele smartcards, maar ook gewoon met X.509-certificaten uit de certificate store aanmelden bij Azure AD en Azure AD-geïntegreerde applicaties, systemen en diensten. Veel organisaties zitten hierop te wachten om eindelijk afscheid te kunnen nemen van AD FS.

In Outlook on the Web en Outlook for iOS is de ‘send from alias’-functionaliteit door Microsoft aangeslingerd. Ondersteuning voor deze feature in Outlook for Windows komt vanaf het tweede kwartaal. In OneNote for the Web en in Teams zijn ook welkome functionele wijzigingen gemaakt.

Cisco doet een overnamebod op Splunk. Google Project Zero rapporteert over de afgelopen drie jaar. Google Chrome kent een zero day-kwetsbaarheid.

Het Nederlands Security Meldpunt is op valantijnsdag begonnen. De grootste Europese autodealer had last van ransomware. De Maze-, Sekhmet- en Egregror-ransomwarebendes stoppen ermee en hebben hun decryptiesleutels gepubliceerd.

Evenementen

Op dinsdagavond 22 februari kun je virtueel vanaf 16:00 aansluiten bij de WorkPlace Ninja’s en vanaf 18:30 bij ‘die andere AZUG’. Op woensdag biedt Microsoft een Azure Security-webinar in het teken van Defender for IoT, op donderdag gevolgd door het ‘What’s Next in Security from Microsoft’-evenement. Donderdag 24 februari biedt MC2MC een avondvullend programma.

Productiviteitstip

In S01A04 deelden we een tip rondom de shortcut guide-feature in PowerToys. Deze feature is onlangs aangepast. In plaats van de Win-toets lang ingedrukt te houden, kun je (nadat je de feature hebt aangezet) met Win + Shift + / het scherm vullen met de snelkoppelingen in Windows.