S02A06 – Achter de schermen bij Azure Virtual Desktop met Pieter Wigleven

In aflevering 6 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Pieter Wigleven is te gast en Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Tijdens de Patch Tuesday van februari 2022 adresseerde Microsoft 48 kwetsbaarheden. CVE-2022-21984 en CVE-2022-21989 trokken onze specifieke aandacht. Als additionele beveiligingsmaatregel kondigt Microsoft aan dat niet-ondertekende Macro’s vanaf Office versie 2203 niet meer kunnen worden gebruikt in Office-bestanden die vanaf het Internet worden gedownload. De manier waarop Microsoft Windows 11 verder ontwikkelt verandert ook.

De gelekte Windows 11 versie 22H2-features, Windows Terminal  versie 1.13 (Preview) en de File Transfer-functionaliteit in Azure Bastion (Public Preview) doen ons watertanden, maar we realiseren ons ook dat het MSIX App installer protocol hierbij handig was geweest. Deze is echter uitgeschakeld vanwege misbruik, leerden we deze week.

Naast Microsoft, adresseerden ook Google, SAP en Apple kwetsbaarheden in respectievelijk Android, de SAP Internet Communication Manager (ICM)-functionaliteit en WatchOS.

Apple heeft in Nederland de ACM aan haar broek hangen, maar in de VS hangen personen die liefst contactloos contact hebben met verkopers aan haar lippen voor de Tap to Pay-functionaliteit.

Waar Microsoft teleurgesteld is in de adoptie van multi-factorauthenticatie is Google juist heel tevreden met de effectiviteit van de maatregel voor Gmail-gebruikers.

Evenementen (21:35)

Op dinsdagavond 15 februari kun je virtueel genieten van Sarah Lean en Johnny Hooyberghs bij DDOG. Voor donderdagavond kun je nog een virtueel kaartje bemachtigen voor de jaarlijkse Privacyrede in TivoliVredenburg.

De verdieping met Pieter Wigleven (24:15)

We kletsen bij met Pieter Wigleven, die zijn weg terug heeft gevonden naar Nederland vanuit Microsoft Corp. Uiteraard krijg je de beste verhalen uit de geschiedenis van Azure Virtual Desktop voorgeschoteld.

Productiviteitstip (47:14)

Deze week biedt Raymond weer een productiviteitstip voor de mouse click support engineers onder de luisteraars. Ray is namelijk fan van de Mouse Pointer Crosshairs (Ctrl + Alt + P) en Mouse Highlighter (Win + Shift + H) in de recent uitgebrachte 0.55 versie van PowerToys.