S02A05 – Wanneer een 10 voor Cisco geen goed nieuws is

In aflevering 5 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond doet een productiviteitstip van vorig jaar dunnetjes over, maar vanuit een andere invalshoek.

Nieuws

De Microsoft Surface Laptop is vanaf 22 februari in Nederland beschikbaar. Prijzen variëren van € 1699 tot € 3199. Er gaan geruchten rond dat Microsoft stop met de Hololens.

Microsoft Defender for Identity krijgt binnenkort automatische acties (force reset password for user en disable user), dus beheerders wordt aangeraden om alvast een gMSA te configureren.

Windows Insider build 22543 is vorige week uitgebracht en biedt nieuwe natuurlijke talen voor de narrator-functie, een visuele update bij het kleiner en groter maken van vensters en een bevestiging wanneer met Win + Alt + K de microfoon wordt gedempt.

Bij Apple leiden de kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van 2021 tot een stijging van de aandelenkoers. Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instragram, verloor echter aanzienlijk in waarde na het bekendmaken van dezelfde cijfers. De concurrent vanuit TikTok en de standaardinstellingen op iPhones en iPads speelt Meta parten, terwijl het ontwikkelen van de metaverse ondertussen een flink deel van de winst opeet.

Het DIVD mag nu CVEs uitgeven.

VMware kwam eindelijk met een stabiele versie van vSphere 7: Update 3c. Beheerders met vSphere 6.5 en vSphere 6.7 hebben nog zeven maanden om te upgraden voordat hun ondersteuning vervalt.

Cisco kwam meteen beveiligingsupdate voor hun V160, RV260, RV340 en RV345 routers, Deze apparaten kennen drie kwetsbaarheden die een CVSS-score hebben van 10 uit 10.

Er was donderdag een storing in het Microsoft 365-beheerportaal. Blijkbaar kreeg het Azure AD-portaal ineens meer aandacht, want meerdere Microsoft-consultants raden nu aan om de standaardinstellingen in Azure AD aan te passen, zodat medewerkers geen toestemming meer kunnen geven om namens hen o.a. berichten te versturen. Deze week doken twee praktijksituaties op van dit zogeheten consent phishing. Tijd om de instellingen na te kijken, dus.

Ook Windows Update, brandstofopslag in Nederland, België en Duitsland en het Wormhole-cryptoplatform bleken afgelopen week niet veilig voor kwaadwillenden.

Evenementen

Op dinsdag 8 februari kun je tussen 16:00 en 17:00 virtueel aansluiten bij de WorkPlace Ninja’s. Daarna kun je vanaf 19:00 verder genieten bij de Dutch Virtual Desktop User Group met een avond gevuld met Azure AD. Op donderdag 10 februari organiseert Microsoft van 17:00 tot 18:00 een webinar met RiskIQ Threat Intelligence als onderwerp.

Productiviteitstip

Plakken zonder opmaak, het blijft een dingetje. Steve Miller (niet die) biedt met PureText een oplossing die je zelf een snelkoppeling (bijvoorbeeld Win + Alt + Shift + V) laat definiëren om overal te plakken zonder opmaak. Je vindt PureText in de Windows Store.