S01A36 – Het feestje dat een dag eerder begon

In aflevering 36 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het meest recente nieuws en aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip voor alle kantoortijgers die met hun Windows 11-apparaat terug naar kantoor gaan.

Nieuws

Vorige week lanceerde Microsoft Windows 11. Toen de klok middernacht sloeg op Samoa begon Microsoft met de uitrol. Toen was het in Nederland nog 4 oktober. Microsoft deelde ook een registersleutel waarmee Windows 11 kan worden geïnstalleerd wanneer niet wordt voldaan aan de vernieuwde systeemeisen. Geheel op eigen risico te gebruiken, maar stukken beter dan een ‘tooltje’ vanuit de minder frisse hoekjes van het Internet…

Microsoft lanceerde afgelopen week ook Windows 11 Insiders release 22471 en Windows Package Manager versie 1.1. VMware lanceerde vSphere 7.0 Update 3.

Qua datalekken waren Twitch, de leraren van ROC Mondriaan en de Hogeschool Arnhem Nijmegen, VDL Groep en de Auris groep in het nieuws. Facebook was een tijd onbeschikbaar, maar gelukkig konden VDL Groep en de Auris Groep wel weer gebruik maken van WhatsApp op donderdag…

In de strijd tegen ransomware raadt het NCSC aan om een kritieke zero day-kwetsbaarheid in Apache te dichten. Toepassen van de Windows 11 Security Baseline wordt eveneens aangeraden. Mocht je van wachtwoorden af willen, dan kun je kiezen voor de YubiKey Bio. Vergeet ook niet om de informatie die medewerkers in Azure AD hebben geregistreerd om multi-factor authenticatie uit te voeren op basis van SMS-berichten en telefoongesprekken te wissen.

Evenementen

11 en 12 oktober vindt DataMinds Connect fysiek plaats in Mechelen. Op dinsdag 12 oktober demonstreert Loef Erik hoe Azure AD gehackt kan worden bij de WorkPlace Ninja’s en presenteren Roberto Rodriguez en Jaap Brasser bij de DuPSUG. 12 oktober t/m 14 oktober vinden zowel Overheid 360 als SRE Con virtueel plaats. Op 14 oktober hackt Anna Dubovistkaya Azure Stack Hub, maar vieren we ook de 25e verjaardag van Sysinternals. Op vrijdag 15 oktober en 16 oktober kun je in Southampton gratis genieten van Engelse sprekers, maar ook van Dona Sarkar en Luise Freese tijdens de South Coast Summit.

Productiviteitstip

Microsoft heeft het verbinden met een draadloos beeldscherm in Windows 11 via Win+P verder verstopt. Raymond ontdekte dat je rechtstreeks naar deze instellingen kunt met de toestcombinatie Win+K. Sander geeft een aantal hints om deze toetscombinatie slim te kunnen onthouden.