S01A35 – It’s all about identity

In aflevering 35 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond biedt een PowerShell-productiviteitstip.

Nieuws

De Microsoft Store in Windows 11 (en later ook in Windows 10) is een verfrissing ten opzichte van andere stores; ondersteuning voor meerdere packaging-methode, meerdere frameworks, meerdere browsers en ook storefronts voor Amazon en Epic Games. Sowieso is er een nieuwe dev-versie van Windows 11 verschenen, inclusief nieuwe versie van Microsoft Paint. Exchange Server, Skype en Veeam Backup & Replication (VBR) kregen ook updates.

Er is een nieuwe versie van Azure AD Connect verschenen. De combinatie met nieuws van Apple en de opnieuw aangekondigde uitfasering van basic-authenticatie (inclusief verrassing) levert een aardig to do-lijstje op voor beheerders de komende tijd.

Azure AD bood met ondetecteerbare brute force-aanvalmogelijkheden en AD FS-servers boden aan de FoggyWeb-backdoor toegang tot al hun gegevens en verkeer. Google dichtte alweer het twaalfde zero day-lek in Chromium dit jaar.

Evenementen

Volgende week wordt gemarkeerd door Microsoft’s lancering van Windows 11 en Office 2021 (non-LTSC) en VMware’s VMworld.

De Microsoft Identity and Security Summit biedt twee dagen webinars, maar daarnaast zijn er Microsoft security-webinars op 5 oktober, 6 oktober en 7 oktober. Microsoft 365 security komt ook aan bod. De Azure Thursdays-organisatie nodigt je uit voor een virtuele meetup op … you guessed it… donderdag.

We raden aan om voor 14 oktober alvast het 25-jarig jubileum van Sysinternals in de agenda te pennen.

Productiviteitstip

Deze week waaide het behoorlijk en sommige IT Pro’s zijn bij vlagen geniaal. Had jij een geniale PowerShell one-liner getypt, maar deze vervolgens niet voor de eeuwigheid vastgelegd? Dat is jammer, zou je denken… maar de F8-toets biedt uitkomst. Hiermee kun je, ook over meerdere aanmeldsessies, je PowerShell-geschiedenis terughalen.