S01A34 – Brommers kieken

In aflevering 34 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond lost een issue met een vorige productiviteitstip op.

Nieuws

VMware dichtte negentien kwetsbaarheden in vCenter Server. MacOS-gebruikers kampen met een zero day-lek dat eerder niet adequaat gedicht is en er gaat een gerucht over een AutoDiscover-lek rondom Exchange Server. De laatste Windows Updates zorgen ervoor dat sommige organisaties niet meer naar netwerkprinters kunnen printen

De PowerToys en Edge bevinden zich nu in de Windows 11 Store, maar dat was niet het grootste Microsoft-nieuws deze week. Dat waren ook niet de aankondigingen van acht nieuwe Surface-producten, waaronder de Surface Pro 8, Surface Go 3, Surface Laptop Studio en Surface Duo 2. De nieuwe AZ-800– en AZ-801-examens zijn wat ons betreft het grote nieuws uit Redmond deze week!

Lering trekken uit andermans leed kon afgelopen week ook door de datalekken rondom de Thaise reizigersdatabase, de geschraapte EPIK database te door te spitten op gemaakte fouten. Ook uit de manier waarop RTL Nederland met ransomware omging kunnen we conclusies trekken.

5 oktober brengt ons Windows 11 en Office 2021. Met build 22000.194 dwingt Microsoft de vereisten af voor virtuele Windows 11-installaties. Hiervoor zijn in Hyper-V generatie-2-VMs benodigd, of een nieuwe versie van VirtualBox die nog niet beschikbaar is.

Evenementen

Op 28 september organiseren de Workplace Ninja’s een nieuwe avond rondom cloud back-ups. Op 29 september kun je genieten van informatiebeveiligingswebinars vanuit Microsoft en vanuit NedScaper. Op 30 september verzorgt Sander een sessie op de Duitse Cloud Identity Summit. The Next Web Conference vindt eveneens plaats op 30 september, maar gaat door op 1 oktober.

Productiviteitstip

Raymond en Sander ergeren zich beide aan websites waar je geen wachtwoorden mag plakken. Ctrl+V en Win+V worden hier afgevangen, maar een klassieker onder de sneltoetscombinaties niet: Shift+Ins werkt in deze gevallen gewoon om een wachtwoord te plakken. Ctrl+Ins werkt als alternatief voor Ctrl+C, mocht je als oldschool toetsenbordridder door het leven willen.