S01A33 – Praatjes vullen geen gaatjes (maar de grote IT leveranciers wel)

In aflevering 33 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond lost een issue met een vorige productiviteitstip op.

Nieuws

Microsoft, Cisco, Adobe, WordPress en Apple dichtten deze week kwetsbaarheden in hun producten. Microsoft dichtte ook een RCE-lek in een opensourceproduct waarmee Linux binnen Azure centraal wordt beheerd. Google dichtte al weer het 10e zero day-lek in Chrome en Chromium.

Apple introduceerde nieuwe iPhones, iPads en Apple Watches tijdens het evenement op 14 september. Microsoft viert op 22 september een soortgelijk feestje, met vermoedelijk de Surface Pro 8, Surface Pro X 2, Surface Go 3 en Surface Duo 2. Het zijn allemaal apparaten met Android 11 of Windows 11.

Windows 11 builds 22000.184 (beta) en 22454.1000 (dev) zagen het licht. De eerste build brengt het besturingssysteem in gereedheid voor de lancering van 5 oktober. De tweede build bouwt verder met nieuwe contextmenu’s en Windows Defender Application Guard. De Windows Terminal is ook weer terug in het Quick Link-menu.

Azure Virtual Desktops kunnen nu worden Azure AD-joined. Binnenkort kun je op AVD ook ondersteuning voor FSLogix-profielen, voor eenmalige aanmelding en voor FDO2-sleutels verwachten, naar Azure Files for cloud users.

Het Ministerie van Justitie van Zuid Afrika kreeg te maken met ransomware. Het Belgisch Onafhankelijk Ziekenfonds kreeg te maken met een datalek na een menselijke fout. De gegevens van het Mondriaan College en de geschraapte gegevens van bijna een half miljoen Fortinet VPN-accounts zijn  gepubliceerd.

Ter beveiliging kun je nu kiezen om het gekoppelde wachtwoord voor je Microsoft Account (MSA) te verwijderen en passwordless door te gaan. Ook het hardenen van Windows Server 2022-installaties met de Security Baseline is onderdeel van een stevige aanpak.

Evenementen

Op dinsdag 21 september zou je de hele dag van sessies kunnen genieten: Van 9:00 schuif je virtueel of fysiek aan bij de Hybrid Container days. Vanaf 16:00 verwelkomen de Workplace Ninja’s je voor een virtuele AMA. Je kunt daarna virtueel afzakken naar de AZUG en virtueel aansluiten bij de DDOG van 19:00 tot 21:00.

Op donderdag 23 september, na het einde van de driedaagse Hybrid Container days, kun je vervolgens fysiek aansluiten bij Schuberg Philis’ Dutch Azure Meetup of virtueel bij de de MC2MC-avond.

Productiviteitstip

Ray heeft een tijd last gehad van Quick Assist op postzegelformaat. Dat was niet handig. Hij vond een oplossing voor dit euvel. Met de volgende twee regels PowerShell verwijder je de Quick Assist-feature en installeer je deze weer:

Get-WindowsPackage -Online | Where PackageName -like *QuickAssist* | Remove-WindowsPackage -Online -NoRestart 

Add-WindowsCapability -Online -Name App.Support.QuickAssist~~~~0.0.1.0Add-WindowsCapability -Online -Name App.Support.QuickAssist~~~~0.0.1.0

 

Probleem opgelost. 🙂