S01A28 – Privacy en beveiligingen blijven uitdagingen


In aflevering 28 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond vult een eerdere productiviteitstip aan.

Nieuws

Microsoft adresseerde afgelopen dinsdag kwetsbaarheden in onder andere Windows, Windows Server, Edge en Azure AD Connect. Is PrintNightmare verholpen? Is PetitPotam opgelost?

Build 22000.120 van Windows 11 lost een hoop problemen op en introduceert vernieuwingen. We werden afgelopen week geteaset met Snip & Sketch en Focus sessions.

Op Windows 10 introduceerde Microsoft met de cumulative update de Layered Group Policy-functionaliteit. De Potentially unwanted apps-beveiliging is daarnaast sinds deze maand geactiveerd.

Exchange-beheerders die achterlopen met updates komen in de problemen. Het is zaak om te updaten, nu er actief wordt gescand naar Exchange Servers die nog kwetsbaar zijn voor Proxylogon-aanvallen. IT Pro’s die Firefox gebruiken kunnen upgraden naar Firefox 91.

Apple is van plan om te gaan scannen op kindermisbruik in de VS, maar experts zetten vragen bij de manier waarop Apple met de end to end-versleuteling omgaat. Ook vanuit de privacyhoek (AVG/CCPA) worden er vraagtekens gezet bij dit overigens lovenswaardige initiatief.

Accenture, de Blue Sky Group en de Universiteit van Kentucky hadden afgelopen week allemaal te maken met datalekken. Ook de Conti-ransomwaregroep had te maken met een datalek. Hun methoden zijn nu bekend. Zo kunnen we stellen dat niet elk datalek slecht is…

Google introduceert nieuwe NFC-only Titan-beveiligingssleutels in de strijd tegen zwakke, gelekte en standaardwachtwoorden, speelt een rol in het nieuwe Joint Cyber Defense Collaborative van de Amserikaanse CISA en maakt een knieval richting Nederlandse onderwijsinstellingen om privacyzorgen weg te nemen rondom haar diensten en Chromebooks richting het aankomende schooljaar.

Evenementen

Microsoft organiseert komende week twee Microsoft 365-webinars en een Azure-beveiligingswebinar. Later deze maand prijken de WorkPlace Ninja Virtual Summit en The Experts Conference op onze agenda’s. Het wordt hierbij nog moeilijk om keuzes te maken, want beide evenementen bieden steengoede sprekers en sessies.

Productiviteitstip

Ray is dolgelukkig nu hij de Win+Ctrl+Q sneltoetscombinatie kent om Quick Assist te starten. Helaas werkt Quick Assist op Windows 11 momenteel echter alleen op postzegelformaat. Ray heeft een melding aangemaakt en maakt ook op deze manier de wereld van IT Pro’s weer een stukje beter.