S01A21 – Windows en AntiTrust

In aflevering 21 bespreken we het laatste nieuws en hebben we een diep gesprek over big tech met Ron Onrust. Ook kijken we naar aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Het grote nieuws deze week was de aankondiging van Windows 11. Microsoft richt met deze gratis upgrade voor Windows op een plek in het midden van de samenleving. Met een app store die voor (bijna) iedereen en voor alle apps werkt… ook voor Android apps vanuit de Amazon Store.

Voor IT Pro’s betekent Windows 11 mogelijk aanschaffen van nieuwe hardware en weer imagen. Oude tijden herleven zo met het opstartgeluid dat aankondigt dat tientallen of zelfs honderden Windows-installaties tegelijkertijd klaar zijn. De vernieuwde Windows AutoPilot is anderzijds ook een welkome vernieuwing.

Windows 11 switcht naar jaarlijkse feature releases, die 40% kleiner zijn. Een verademing voor IT Pro’s, maar we weten nog niet wat dit betekent voor Windows Insiders. Zij krijgen in ieder geval volgende week de eerste testbuilds aangereikt.

In overig nieuws zien we goede en slechte dingen. Voor huidige installaties is Windows 10 21H1 nu steeds meer de standaard, nu Microsoft Windows-installaties met Windows 10 1909-installaties omrolt. RDCMan is terug. OneDrive krijgt basale fotobewerkingsfeatures in de webinterface. Nvidia stopt met het ondersteunen met alles ouder dan Windows 10. De Microsoft Linux repositories lagen 18 uur plat. Een bug in iOS leidt tot compleet verlies van WiFi-functionaliteit. De achtste zero-day in Edge en Chrome is deze week opgelost.

Ook kijken we naar het datalek bij Air India

Antitrust-wetgeving richting ‘Big Tech’

Samen met Ron Onrust kijken we naar wetgeving die in de VS in de maak is. ‘Big Tech’-bedrijven Amazon, Google, Apple en Facebook krijgen naar steeds groter wordende waarschijnlijkheid te maken met wetgeving die hun marktdominantie en oneigenlijke inzet van hun platformen aan banden legt.

Evenementen

29 juni is een drukke dag volgende week, want je kunt virtueel je hart ophalen bij maar liefst drie evenementen: Een live Ask Us Anything bij de Workplace Ninja’s, DevOpsDays Amsterdam en Microsoft’s Azure Hybrid and Multicloud digital evenement. Gelijk aansluitend worden op 30 juni en 1 juli twee middagen Hybrid Identity-lol geboden op de eerste Europese HIP Conference.

Productiviteitstip

Leuk dat OneDrive fotobewerkingsfeatures krijgt in de webinterface, maar als Windows-gebruiker heb je natuurlijk al lang dat soort functionaliteit. Sterker nog: zelfs videobewerking is standaard meegeleverd. Raymond legt uit waar Microsoft dit in Windows verstopt heeft.