S01A19 – Patch Tuesday en meer

In aflevering 19 bespreken we het laatste nieuws, kijken we naar de aankomende evenementen en deelt Raymond weer een productiviteitstip.

Nieuws

Tijdens Patch Tuesday deze week adresseerde Microsoft vijftig kwetsbaarheden. We zien kwetsbaarheden in Paint 3D en 3d Viewer, maar iedereen is al naar Windows 10 21H1, toch? Daarin worden deze apps niet meer gebundeld en dat scheelt een slok op de borrel. šŸŗ

De ernstigste kwetsbaarheid betrof Windows Kerberos met een CVS v3 score van 9,2 / 8.4. Ook bij Citrix liep het op authenticatiegebied niet helemaal gesmeerd. Organisaties met Citrix ADCs (voormalige NetScalers) en Citrix Cloud Gateway-apparaten dienen deze te updaten en de SAML-configuratie te dubbelchecken.

Verder in het nieuws zien we dat Windows Virtual Desktop tegenwoordig Azure Virtual Desktop heet, dat Microsoft Defender for Endpoint (MDE) for Linux-integratie met Azure Defender eraan komt, dat er een Visio Web App komt en dat er een AI-gebaseerde Scheduler add-on komt.

De geruchtenstroom rondom Windows 11 draait op volle toeren, in tegenstelling tot de fysieke Microsoft-winkels die nu net pas weer op stoom komen met recente heropeningen in New York, Sydney en Londen.

Tijdens WWDC deed Apple aankondigingen rondom MacOS Monterey en iOS 15. We zien de dubbele voordelen van het aangekondigde App Privacy Report, maar maken ons zorgen over het Internet met het verbod op de aangekondigde iCloud VPN in bepaalde landen en de storing van Fast.ly op 8 juni.

Er is ook goed nieuws, want een groot deel van de ransomware-betaling van Colonial Pipeline is teruggevorderd door de FBI.

Evenementen

Op 15 juni organiseert de DUPSUG een avond met Jakub Jares en Barbara Forbes. Microsoftā€™s Azure Kubernetes Summit vindt plaats op 15 juni en 16 juni. De twaalfde editie van Identiverse vindt plaats van 21 juni t/m 3 juli.

Productiviteitstip

Om standaardtekst in Microsoft Word te genereren kun je gebruik maken van ingebouwde functionaliteit. =rand(), =lorem() en =rand.old() genereren standaard teksten, zodat je de lay-out van jouw IT-ontwerpen kunt uitkienen.