S04A01 – Een AI knop voor je PC ontbrak alleen nog…

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer duiken in deze eerste aflevering van het vierde seizoen in het meest recente nieuws en leggen extra accenten op de informatiebeveiligingsupdates. Ze delen wederom de aankomende evenementen. Opvolgend op hun nieuwjaarsvoornemen delen ze een Android-gerelateerde productiviteitstip.

Nieuws

In 2023 namen we afscheid van een berg technologieën en productnamen. De IT Bro’s werken zich door de lijst van DutchITChannel.

Voor Windows Insiders begint 2024 goed met build 26020 in het blauwe kanariekanaal en build 23612 in het ontwikkelaarskanaal. Beide builds bieden uitgebreidere Voice Access-functionaliteit. De build in het kanariekanaal ontbeert voor het eerst WordPad en PSR. De build in het ontwikkelaarskanaal biedt een uitgebreider weerbericht op het Lock Screen. Vanaf build 26020 kan een schone installatie van Windows worden uitgevoerd, waarbij de bits en bytes vanaf het Internet worden gedownload.

Het aanstaande einde van de ondersteuning van Windows 10 (oktober 2025) zorgt voor roering. Onderzoekers van Canalys verwachten dat 240 miljoen PCs zullen worden afgedankt omdat zij niet voldoen aan de minimumeisen van Windows 11. Zij voorspellen milieuschade. Kopers van nieuwe Windows-PCs zullen daarop vanaf dit jaar een CoPilot-knop vinden op hun toetsenbord, vooral op de nieuwe Surface Pro 10- en Surface Laptop 6-apparaten die in 2024 worden verwacht.

Ondertussen vind je de CoPilot-app ook voor Android en iOS. Raymond ziet er een voordeel in. Sander kijkt uit naar het evenement op 17 januari waarop Samsung de Galaxy S24 uit de doeken doet.

Informatiebeveiligingsupdate

Voor iOS bracht Apple versies 17.2.1 en 16.7.4 uit op 20 december 2023. Hierin worden beveiligings- en battery drain issues aangepakt.

Kaspersky waarschuwt voor misbruik van een hardwarefeature in Apple SoCs. Onderzoekers in Bochum waarschuwen dat miljoenen SSH servers kwetsbaar zijn voor Adversary-in-the-Middle (AitM)-aanvallen wanneer bepaalde versleutelingsmethoden worden gebruikt.

Evenementen

Op 10 januari organiseert de Belgische Azure Virtual Desktop User Group een avond in Kontich rondom AVD en Windows 365.

Productiviteitstip

Eigenaren van Samsung-toestellen die vermoeden dat bepaalde (micro-)componenten van hun apparaat niet goed functioneren kunnen gebruik maken van de diagnostische tools. Deze zijn echter standaard behoorlijk verborgen. Het scherm met deze tools kan worden opgeroepen door  *#0*# te ‘bellen’. Met behulp van de diagnostische tools kun je de pixels van het scherm nalopen, de vibratiefunctie activeren en de beide camera’s bekijken.