S03A37 – Windows 10 populair tegen wil en dank

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws, informatiebeveiligingsupdates en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een productiviteitstip op niveau.

Nieuws

Tijdens de Patch Tuesday van oktober 2023 adresseerde Microsoft 103 kwetsbaarheden. Drie van deze kwetsbaarheden zijn bestempeld als zero day-kwetsbaarheden. Microsoft waarschuwt voor een (d)DoS-kwetsbaarheid die werd gedicht, waarvoor ook aanvullende registersleutels dienen te worden geconfigureerd. Dee kwetsbaarheid is reeds in het wild misbruikt richting Google die 398 miljoen requests per seconde op zich af kreeg gevuurd. Sander verdeelt de gedichte lekken op basis van soort, belangrijkheid en Top 5 Microsoft-producten, zodat IT-pro’s goed voorbereid de discussie aan kunnen rondom de koffiemachine.

Voor Windows 10 en Windows 11 zat de maandelijkse update vol met verrassingen. Raymond wijst daarnaast naar build 25967 in het blauwe kanariekanaal, build 23565 in het ontwikkelaarskanaal en build 22635.2419 in het bètakanaal. Vooral deze laatste Windows Insider build kent een verrassing. Voor zover de positieve verrassingen, want Intune kent momenteel een negatieve verrassing. De IT Bro’s duiden de impact.

Windows 10 blijkt flink populairder dan Windows 11. KNVI-leden weten de reden al ruim twee jaar, maar het is goed dat het nu ook publiek onderbouwd is met harde cijfers. Raymond deelt een (g)oude(n) tip voor thuisbeheerders. In Windows worden VBScript en NTLM op den duur uitgefaseerd. Microsoft Entra claimde vorige maand features in producten van andere teams, maar bracht zelf ook mooie nieuwe functionaliteit.

Windows Server 2012 en Windows Server 2012 R2 verdwijnen achter de ondersteuningshorizon, behalve voor organisaties met diepe zakken en/of Azure-abonnementen. Raymond en Sander halen herinneringen op aan deze voor hen legendarische besturingssystemen.

Informatiebeveiligingsupdates

De vorige week besproken beveiligingsupdate voor Curl is uitgebracht. Deze update adresseert een ernstige heap overflow-kwetsbaarheid. Citrix adresseerde kwetsbaarheden in NetScaler ADC- en NetScaler Gateway-appliances. De IT Bro’s hangen het meest recent bekend geworden prijskaartje aan het belang om bij te blijven met informatiebeveiligingsupdates.

Evenementen

Op donderdagavond 19 oktober 2023 kun je kiezen tussen:

Op zaterdag 21 oktober strijken de CollabDays neer in Brussel. Iedereen kent iedereen die iets doet met Microsoft 365  het Power Platform op dit evenement.

Productiviteitstip

In iOS 17 introduceerde Apple een nieuwe feature in de Camera-app. Op Engelstalige toestellen kun je de level-functionaliteit aanzetten. Op Nederlandstalige toestellen heet dit Niveau. Wanneer je deze feature aanzet, dan toont de iPhone wanneer je een foto maakt een witte balk die als waterpas fungeert. Houd je de telefoon precies horizontaal, dan kleurt de balk geel en verdwijnt deze automatisch uit beeld. Op deze manier kun je de telefoon perfect recht houden wanneer je foto’s maakt.