S03A35 – Panos verlaat Microsoft met nieuwe Surface hardware op komst

In aflevering S03A35 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het meest recente nieuws en de aankomende evenementen. Raymond deelt wederom een VS Code-productiviteitstip.

Nieuws

De dag die je wist dat zou komen. Microsoft kondigde deze week aan dat Windows 11 23H2 op 26 september 2023 beschikbaar komt. Met deze versie komt ook een nóg nieuwe versie van Paint mee (v11.2308.18.0). Deze ondersteunt lagen en transparantie. Het Windows Subsystem voor Linux (WSL2) zag de September 2023 update met menig nieuwe feature. Na 20 jaar houdt Panos Panay het voor gezien bij Microsoft. Wat komt er uit zijn koker bij Amazon?

Naast software en AI, kondigde Microsoft op 21 september ook nieuwe hardware aan. De IT Bro’s bespreken de aangekondigde Surface Laptop Studio 2, de Surface Laptop Go 3 en de Surface Go 4.

Automatiseringsfanaten die veel met Exchange Server en Exchange Online werken dienen de komende twee jaar hetzelfde pad te bewandelen als zij die veel met Entra ID werken. Ook voor hen wacht de Microsoft Graph API.

In de zaak rondom Activision Blizzard is na Sony nu ook Microsoft in de fout gegaan. Plannen uit het verleden bieden volgens Phil Spencer geen garantie voor de toekomst.

Apple bracht iOS 17.0.1 daags na iOS 17 uit. Raymond bespreekt de nieuwe zakelijke toepassingen. Sander bespreekt de zero day-kwetsbaarheden die Microsoft in de dot version adresseerde.

Cisco is van plan Splunk over te nemen om zo van detectie en respons naar voorspelling en preventie te groeien..

Evenementen

Wanneer je niet druk bent met het uitrollen van Windows 11 23H2, dan kun je op 26 september naar de Cyber Security & Cloud Expo in de Amsterdam RAI. Ook op 27 september zijn de deuren van dit evenement geopend, maar dan vindt ook Build NL 2023 plaats in de Jaarbeurs Utrecht.

Op 28 september organiseert de Azure User Group België vanaf 17:30 een evenement rondom Identity Lifecycle Management en OpenID Connect bij Devoteam in Machelen (BE).

Productiviteitstip

Na de Visual Studio Code-tip van vorige week, deelt Raymond vandaag een tip van trouwe luisteraar Arien de Groot. In scripts met functies kun je namelijk ook de Sticky Scroll-funtionaliteit goed gebruiken. Bij het scrollen door functies in scripts blijft door deze functionaliteit de eerste regel van de scriptfunctie in beeld.