S03A28 – Nieuwe features in Entra ID en Windows met een gelekte tool als verrassing

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het nieuws van de afgelopen drie weken en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een productiviteitstip met aantekeningen.

Nieuws

De afgelopen weken zag Raymond een aantal Windows Insider builds in het ontwikkelaarskanaal (builds 23506, 23511 en 23516) voorbijkomen. Ook was er build 25915 in het kanariekanaal. Raymond noemt alle nieuwe functionaliteiten en hoe IT Pro’s hier hun voordeel mee kunnen doen. Het echt sappige Windows-nieuws kwam voort uit de Bug Bash; de StagingTool is gelekt, waardoor iedereen nu in Windows Insider builds alle functionaliteit kan aanzetten.

Op het gebied van Windows 365 is nu Move Cloud PC generally available, kunnen Cloud PCs worden preprovisioned met Intune en is er ondersteuning voor watermerken om gegevenslekken middels schermafbeeldingen te kunnen achterhalen. Edge 115 biedt de Edge Management Service. Bing Chat Enterprise is nu beschikbaar in Preview. Ook de prijzen voor Microsoft 365 Copilot kun je vanaf nu overwegen.

Entra ID (voorheen bekend als Azure AD) zag verschillende vernieuwingen afgelopen maand. Sander bespreekt alle nieuwe features, inclusief die voor Entra ID Governance, Entra ID Protection en voor Defender for Identity. We kunnen concluderen dat het Microsoft 365 Defender-portaal een steeds grotere rol speelt voor deze producten.

Google’s Nearby Share-app is nu beschikbaar voor Windows. Vervangt deze app Candy Crush? ASUS neemt het stokje over van Intel om de NUCs te produceren en verkopen.

Kwetsbaarheden in Citrix NetScaler appliances en Ivanti’s Endpoint Manager Mobile (voorheen bekend als MobileIron) dienen met spoed te worden geadresseerd.

Evenementen

Voor evenementen voor de aankomende week moeten we over de Nederlandse grenzen kijken.
Op zaterdag 5 augustus vindt de Scottish Summit on Tour plaats in Manchester, waarbij wederom de gehele Microsoft Cloud als onderwerp dient. Op 5 augustus begint ook Black Hat USA in het Mandalay Bay hotel in Las Vegas.  Vanaf die datum trapt men af met de trainingen. Op 9 en 10 augustus vindt dan het échte evenement plaats.

Productiviteitstip

Raymond gebruikt de SysInternals tools veelvuldig. Hij zag op Twitter de tip om de SysInternals tools live te gebruiken via een network drive in Windows. Dit realiseer je met het volgende commando:

net use X: http://live.sysinternals.com/tools

Sander merkt op dat https veiliger zou kunnen zijn, dat WebDAV nou niet een heel geweldig protocol is en dat de network drive het best na gebruik weer kan worden afgebroken. Desalniettemin een fantastische tip om op te nemen in scripts waarbij de SysInternals tools worden ingezet zonder ze te hoeven downloaden, uitpakken, etc.