S03A03 – Nieuwe testversies van Windows en interessante AI van Nvidia

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Op 12 januari en 19 januari zagen Windows Insider builds 25276 en 25281 in het ontwikkelaarskanaal het levenslicht. Sinds de eerste build is o.a. het aanmelden als gast richting SMB-shares geblokkeerd. In de laatste build is het o.a. mogelijk om Kladblok met Tabs uit de Windows Store te downloaden (v11.2212.33.0, of hoger). In het Windows 11 Preview-kanaal zagen builds 22621.1180 en 22623.1180 het levenslicht. Vooral de Get Help-app trekt in deze build de aandacht van de IT Bro’s.

Er was ook ander Microsoft-nieuws:

PC-enthousiastelingen met hippe Nvidia-videokaarten kunnen gebruik maken van AI in populaire apps zoals Zoom, Teams, Slack en OBS, wanneer zij hiervoor gratis software vanuit Nvidia installeren. Raymond wordt enthousiast van de oogcontact-feature, maar Sander vraagt zich af of dat werkt met zijn bril.

Apple liet van zich horen met nieuwe MacBook Pros en Mac Minis. Vanaf 24 januari worden ze verscheept. Daarnaast gaat het gerucht dat Apple overweegt om touchscreen-ondersteuning toe te voegen. Raymond verwacht dit op z’n vroegst in 2025.

Organisaties met Defender for Endpoint konden op vrijdag de 13e last hebben van verdwijnende snelkoppelingen uit de taakbalk en het Start-menu. Microsoft biedt excuses en een script om het te herstellen.

De IT Bro’s hopen dat dit soort zaken niet leiden tot update-uitstelgedrag, want Oracle verhielp 327 kwetsbaarheden dit kwartaal. Daarnaast werden er twee kwetsbaarheden gedicht in Git for Windows. De Royal Mail is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. LastPass-gebruikers die hun wachtwoorden nog niet hebben veranderd kunnen ook van een koude kermis thuiskomen, net als gebruikers van veel smart devices. Onderzoek leert dat de ondersteuningsperiode vaak veels te kort is. Miele en HiSense zijn twee organisaties die het wel goed doen.

Evenementen

Microsoft biedt op dinsdag 24 januari en woensdag 25 januari een tweeluik om organisaties te helpen afscheid te nemen van AD FS. Tussen 15:00 en 17:00 praat Microsoft je op beide dagen virtueel bij. Op woensdag 25 januari, vanaf 18:30, organiseren de Belgische vrienden van DataMinds een virtueel evenement rondom samenwerken met Database Projects en Azure DevOps. Op donderdag 26 januari kun je fysiek aanschuiven bij Microsoft op Schiphol voor een community-evenement rondom het beveiligen van identiteiten en apparaten. Op vrijdag 27 januari organiseert de EMEA Windows 365 User Group een virtueel evenement met het laaste CloudPC-nieuws, -tips en -tricks.

Productiviteitstip

Raymond en Sander hebben er beide wel eens last van dat een ongewenste microfoon wordt gekozen als input. Windows biedt de mogelijkheid om een microfoon hard uit te schakelen. Raymond legt uit. Beide heren hebben nu een specifieke microfoon uitgeschakeld op hun systeem.