S02A18 – De dominantie van de grote drie heeft ook nadelen


In aflevering 18 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Na tweeëneenhalve week is er een nieuwe build van Windows 11 in de Developer- en Beta-kanalen verschenen: build 22610. Raymond kent de nieuwe features, maar stuitte ook op een vervelende issue. Edge versie 101 zag eveneens afgelopen week het licht. Ook in de één-na-populairste browser binden we nieuwe features. Google Chrome krijgt vanaf versie 102 uitgebreide mogelijkheden om beeldschermafdrukken te bewerken en voorzien van cirkels, vierkanten, pijlen en lijnen.

Precies op tijd voor World Password Day introduceerde Microsoft in versie 6.5.95 van de Authenticator-app de mogelijkheid om wachtwoorden te genereren, in Azure AD de public preview van Verifiable Credentials (VCs) en Defender for Business voor het MKB.

Was je al voor 26 april 2022 met VCs aan de slag, dan moet je even iets doen. Ook wanneer je Aruba-of Avaya-switches hebt dan moet je iets doen, namelijk updaten.

Het OM en de ACM hebben het aan de stok met Microsoft, Apple en Google. Ook de Europese Commissie heeft een appeltje te schillen. Van de drie grootste cloudplatforms heeft Microsoft echter volgens ons het (privacy-) hart op de juiste plek.

GitHub verplicht multi-factorauthenticatie eind 2023. Microsoft 3D Movie Maker is open source. Microsoft biedt gratis training door Orin Thomas voor het installeren, ondersteunen en troubleshooten van Windows-gebaseerde apparaten.

Evenementen

Raymond en Sander bieden maandagavond wederom een virtuele masterclass aan via IT-University.nl. Op 9 mei presenteren zij over het verder beveiligen van Active Directory met clouddiensten. De Dutch Cloud Meetup biedt op dinsdag 10 mei een virtuele lunchsessie over Azure Private Link en Azure Private Endpoint. De Belgische Azure User Group biedt op dinsdag vanaf 17:00 een fysiek evenement bij Dataroots in Leuven.

Productiviteitstip

Raymond merkt op dat we een specifieke PowerToys-feature tot nu toe onderbelicht hebben gelaten: PowerToys Run. Raymond gebruikt het steeds vaker, omdat de feature die je start met Alt + Space heel specifieke zoekmogelijkheden biedt. Zo kun je in deze zoekbalk heel specifiek zoeken in bepaalde bronnen; met : bijvoorbeeld specifiek in het register, met ! specifiek services, met > shell commando’s, met < in open applicaties en met $ in instellingen. Helaas kun je met PowerToys Run (nog) niet specifiek zoeken in OneNote of Outlook…