S02A15 – Automatische updates voor .Net en patches van Microsoft, VMWare en Google

Aflevering 15 van seizoen 2 zit boordevol nieuws. Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken daarna de aankomende evenementen en Raymond deelt een productiviteitstip voor luisteraars met meerdere schermen.

Nieuws

Windows 11 Insider Preview build 22598 (zowel in het Dev- als het Beta-kanaal) is beschikbaar als ISO. Het biedt o.a. een ‘Get Started’ app en een fix voor het Windows Information Protection-issue. Wanneer ja gebruik wilt maken van Smart App Control, dan dien je een nieuwe installatie of reset te doen. In een AMA gaf Microsoft aan dat er niet veel vraag is naar een verplaatsbare taakbalk. Hoe kan het dan dat het de meest gevraagde feature is in de Feedback Hub?

Microsoft Endpoint Manager komt binnenkort met een nieuwe manier om berichten te versturen naar beheerde werkplekken. Berichten kunnen getoond worden op het aanmeldscherm, op de desktop en als toast-bericht. We vragen ons af wat Microsoft hiervoor maandelijks gaat rekenen…

Microsoft adresseerde deze maand 119 kwetsbaarheden. 26 kwetsbaarheden manifesteerden zich in Edge, 18 in Windows DNS Server, 15 in de Print Spooler service en 9 in Hyper-V. Van al deze kwetsbaarheden zijn er 2 zero day-kwetsbaarheden en 3 potentieel wormable.

Google adresseerde 14 kwetsbaarheden in Android, maar is er nog niet aan toegekomen om een kwetsbaarheid in Qualcom hardware te adresseren, waardoor kwaadwillenden de GPU kunnen gebruiken als keylogger in applicaties met normale permissies.

Ook VMware adresseerde onlangs kritieke kwetsbaarheden. Inmiddels worden organisaties die gebruik maken van WorkSpace ONE, Identity Manager en vRealize erop geattendeerd dat de lekken al in het wild worden misbruikt.

Gelukkig biedt Microsoft vanaf nu de mogelijkheid om .NET Framework-installaties automatisch te updaten. Voor Windows 10 1909 (alle versies) en Windows 10 20H2 (Home en Pro) komt dit echter te laat; deze versies verliezen per 10 mei hun ondersteuning.

Microsoft heeft in Edge naast de kwetsbaarheden ook de Sleeping Tabs-functionaliteit verbeterd. In Edge 100 biedt deze functionaliteit nog meer waarde, zowel voor de systeemprestaties als voor het milieu.

De Tarrask-malware van de Hafnium-groep misbruikt de mogelijkheid om verborgen taken te creëren. Microsoft waarschuwt dat dit tot persistence kan leiden en raadt aan om additionele logging aan te zetten om inzicht te krijgen in eventuele misstanden. Een gewaarschuwde beheerder telt voor twee.

Evenementen

Op woensdag 20 april vindt er een Dutch Azure Meetup plaats bij Xpirit in Hilversum met als thema ‘Azure IoT: Build your Edge’. Op donderdag 21 april kun je ’s middags en ’s avonds virtueel aanschuiven bij Azure Live.

Productiviteitstip

Al tijden biedt Windows met Win + ⬅️ en Win + ➡️ de mogelijkheid om vensters te pinnen. Wanneer de cursortoetsen echter aanvullend met Shift worden gebruikt, dan kunnen vensters naar een ander scherm worden verplaatst. Op deze manier kun je met meerdere monitoren (Raymond gebruikt er maar liefst drie…) makkelijk je venster op de juiste monitor laten verschijnen.