S02A03 – Wat heeft gaming met IT Pro’s te maken?

In aflevering 3 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Ray deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Microsoft kondigde deze week aan een overeenkomst te hebben gesloten om Activision Blizzard (en in het kielzog King) over te nemen voor 68,7 miljard dollar. Raymond en Sander bedenken wat dit betekent voor IT Pro’s.

De out-of-band updates die Microsoft op 17 (en 18) januari uitbracht lossen veel van de problemen op die beheerders ervaren sinds de Microsoft updates van de laatste Patch Tuesday. We kijken ook even naar de Exchange-kwetsbaarheden die vorige week in dat kader langskwamen, omdat deze toch wat meer aandacht verdienen dan we eerst dachten.

Windows 11 build 22538 biedt verbeteringen in Voice Access en in de nieuwe Alt + Tab-ervaring, maar ook HTTPS boot voor virtuele machines van de tweede generatie. Microsoft bracht ook een nieuwe versie uit van Azure AD Connect.

De nieuwe OneDrive Files on Demand-ervaring wordt sinds deze week door Microsoft uitgerold naar iedereen op MacOS 12.1 en later. Deze ervaring biedt naast betere integratie, meer compatibiliteit en stabiliteit nu ook de Known Folder Move-functionaliteit en geniet lange-termijnondersteuning vanuit Apple. Apple werkt ondertussen door aan een kwetsbaarheid in Safari die de identiteit van gebruikers en hun browsergeschiedenis kan achterhalen.

Google heeft volgens geruchten moeite om Android 12 uit te brengen en dat is slecht nieuws voor mensen met een Piel 6 en Pixel 6 Pro. De stabiliteit blijkt niet op orde, zo melden ook Samsung en OnePlus. Google stopt met de gratis G-Suite, wanneer je geen educatieve of non-profitorganisatie bent en repareerde ook 26 kwetsbaarheden met Chrome 970.4692.99.

Ook Oracle en SAP brachten updates uit die het waard zijn om snel te installeren.

Evenementen

De Workplace Ninja’s organiseren op dinsdag 25 januari 2022 een Microsoft Defender-georiënteerd evenement met Kim Opalfens. Er is volgende week ook een Microsoft Tech Briefing met Sebastiaan Drinkenburg die zijn zwarte-band-kunsten toon in Defender for Cloud.

Productiviteitstip

Op recente toetsenborden verschijnt steeds vaker een heuse Office-knop. Wanneer je op deze knop drukt, dan verschijnt de Office-applicatie die de look and feel biedt van portal.office.com. Wanneer je deze knop gebruikt samen met l, dan start je LinkedIn. In combinatie met n opent OneNote en in combinatie met y opent Yammer’s startpagina.

Wanneer je toetsenbord de Office-knop ontbeert, dan kun je de functionaliteit van deze knop ook bewerkstelligen met Win + Ctrl + Alt + Shift.