S01A44 – Kritiek op Microsoft Edge en een tip van Sander

In aflevering 44 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Ray deelt één van Sander’s productiviteitstips met betrekking tot Outlook Mobile.

Nieuws

De kwetsbaarheid die Abdelhamid Naceri in juni meldde bij Microsoft en CVE-2021-24084 kreeg toegewezen blijkt gevaarlijker dan gedacht. 0Patch geeft aan dat deze kwetsbaarheid ook de mogelijkheid biedt om bestanden te schrijven. Gelukkig heeft 0Patch de oplossing. Wij van WC-eend…

Microsoft bracht een virtuele Windows 11-machine uit met ontwikkelgereedschap zoals Visual Studio, maar ook Subsystem for Linux en de Windows Terminal voorgeïnstalleerd.

Defender for Endpoint zakte deze week niet alleen door het ijs op Server Core-installaties van Windows Server 2022, maar vlagde ook Excel-bestanden abusievelijk af als Emotet-malware. Beide kwaaltjes zijn inmiddels genezen verklaard.

Microsoft biedt in Edge versie 96 ‘Buy now, pay later’-functionaliteit op basis van ZIP aan, maar deze functionaliteit is, wellicht vanwege de felle kritiek, nog niet aangezet.

De Rechtspraak stapt over op Microsoft Teams, twee 8-jaar oude beveiligingslekken teisteren HP-printers en meer dan 10,000 WordPress websites verspreidden Flubot-malware. Panasonic meldde een datalek en IKEA kampt met e-mailuitdagingen. Gelukkig meldden Interpol en Europol de arrestatie van duizenden cybercriminelen in de afgelopen weken.

Aankomende evenementen

Vroege luisteraars kunnen op zaterdag 4 december tussen 12:00 en 13:00 aansluiten bij de Azure User Group Sweden voor een sessie over monitoring met Windows Admin Center op Azure. Op maandag 6 december kun je tussen 17:00 en 18:00 aansluiten bij een sessie over Cloud Katana.

De Belgische Azure User Group heft haar evenement op 7 december helaas moeten cancelen, maar daarvoor in de plaats kun je virtueel genieten van een avond met back-to-back presentaties over Data Migration mistakes, KQL slimmigheden, en Azure Monitoring van 16:00-19:00 en/of een Engelstalige Cryptography 101-training van 19:45 tot 21:45.

Op woensdag 8 december kun je aansluiten bij een sessie die een overzicht biedt van SOC-processen. Op donderdag 9 december presenteert Jelle Niemantsverdriet vanuit de IT Infrastructure & Security Alliance van 17:30 tot 18:30 over Zero Trust en kun je van 18:00 tot 22:00 aansluiten bij de UK Azure Virtual Desktop User Group.

Productiviteitstip

Met regels in Outlook kun je berichten automatisch laten afleveren in submappen. Met zoekmappen in Outlook kun je vervolgens de berichten terugvinden. Outlook Mobile kent deze functionaliteit ook in de vorm van de zoekfunctie. Deze blijkt een stuk geavanceerder te zijn dan je denkt en zou er zomaar voor kunnen zorgen dat je je laptop deze kerstvakantie thuis kunt laten. Handige zoektermen zijn isread:false, subject:spoed en sent:yesterday, maar er zijn er veel meer (onderaan deze pagina). Deze zoektermen zijn ook te combineren. Wanneer je de zoektermen frequent gebruikt, dan kun je ze uit de zoekgeschiedenis blijven plukken, waarmee je de zoekmappen-functionaliteit het meest benaderd.