S01A45 – Veel Windows 11 en een drie dubbele tip

In aflevering 45 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Ze delen een aantal productiviteitstips voor het werken met tabs in Microsoft Edge.

Nieuws

Sinds de laatste opname van de podcast zijn twee Windows 11 builds in het Developer Channel uitgebracht. Build 22509 verbeterde webbrowsen in Edge met de Narrator-functie ingeschakeld, maakte het weer makkelijker om de standaardbrowser te wijzigen en bracht verlichting bij upgrade en Wi-Fi issues. Build 22518 introduceerde Voice Access en maakt het mogelijk om WSL rechtstreeks uit de Microsoft Store te installeren. Ook Office kreeg afgelopen week een frisse nieuwe interface.

Vanuit Azure zien we nu Azure AD Kerberos en Azure Virtual Machine Restore Points in Public Preview. Microsoft introduceerde een dienst om drivers op malware te scannen en verschafte meer informatie over wat het betekent om Secured Core-servers te draaien.

De belastingdienst kreeg een AVG-boete voor de toeslagenaffaire. Er komt waarschijnlijk een brede meldplicht voor datalekken en met KMSPico betaal je linksom of rechtsom voor je Microsoft-licenties.

Een leverancier van de Politie en Defensie is gehackt en de kwaadwillenden hebben nu o.a. aanbestedingsdocumenten publiekelijk toegankelijk gemaakt. Nordic Choice hotels en SPAR waren eveneens slachtoffers van ransomware. Ransomware-bendes worden steeds meer in het nauw gedreven door succesvolle acties van Microsoft, Google, het Amerikaanse leger, maar ook door de Russische blokkade van Tor en VPN-diensten. Een urenlange storing bij Amazon zorgde voor chaos.

Aankomende evenementen

Aankomende week kun je op dinsdag, woensdag en donderdag genieten van Microsoft-gerelateerde virtuele evenementen.

Op dinsdag 14 december organiseert Microsoft van 14:00 tot 15:30 een AMA over de aankondigingen van Ignite. Azure London organiseert van 16:00-17:00 een sessie over het vernieuwen van achterhaalde technologie. Microsoft Reactor London organiseert van 18:00-19:00 een sessie over Azure AD Apps en van 19:00 tot 21:00 kun je aanschuiven bij de Nederlandse Virtual Desktop User Group.

Op woensdag 15 december trapt Microsoft van 17:00 tot 18:00 af met een Azure Network Security-sessie. Vanaf 19:00 kun je kiezen tussen de DUPSUG, de Hybrid Virtual Group en de Welsh Azure User Group. Op donderdag 16 december organiseert de Nederlandse Veeam User Group om 16:00 haar Veeam Vragen (V)uurtje. Vanaf 17:00 biedt Microsoft een Azure Sentinel-sessie en kun je van 18:30 tot ’s avonds laat genieten bij MC2MC.

Productiviteitstip

Raymond en Sander delen tips met betrekking tot tabs in Microsoft Edge. Van klikken met de middelste muisknop op favicons tot het groeperen van tabs tot collecties. Het komt allemaal langs.