S01A42 – Blues in Windows en Azure AD

In aflevering 42 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het meest recente nieuws en de evenementen van de aankomende week. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Nieuwe week, nieuwe Microsoft-hardware 😉 …maar Microsoft is gelukkig ook een softwarebedrijf. Op zondag brachten ze een update uit voor de Kerberos-gerelateerde problemen die werden veroorzaakt door de afgelopen maandelijkse updates. Deze installeren niet vanzelf, maar je kunt aan de slag wanneer je last ondervindt.

Daarnaast introduceerde Microsoft Windows 10 21H2 en Windows 11 Developer build 22504. Microsoft’s Authenticator App en de Conditional Access-pagina’s in het Azure-portaal kregen nieuwe features. Conditional Access-as-Code is meegeüpgraded. Mocht je problemen hebben met non-compliant Samsung-apparaten, weet dan dat dit ook weer te fixen is.

Microsoft adresseerde een beveiligingslek in Azure AD die kwaadwillenden (en gastgebruikers, bij standaardinstellingen) in staat stelt om zich voor te doen als automation accounts en service principals. Met dit script check je of je kwetsbaar bent. Wanneer je kwetsbaar bent, dan dien je de wachtwoorden voor deze objecten te wijzigen.

Netgear en ManageEngine adresseerden ook lekken in respectievelijk hun routers en ServiceDesk-pakket.

Google introduceerde Chrome 96, Microsoft fixt een 3 jaar oude bug in Chromium en een nieuwe browseroorlog lijkt op het punt van uitbarsten te staan.

BSoDs horen blauw te zijn en Microsoft lijkt dit nu ook door te hebben. De FBI heeft inmiddels ook door dat hun LEEP-portaal lek was en WordPress-beheerders kregen door dat hun website niet het slachtoffer was van een geavanceerde ransomware-aanval, maar slechts van een add-on die een ransomware-scherm toonde over hun website.

Evenementen

Op 22 november 17:00 organiseert Microsoft een webinar over Azure Sentinel met als titel ‘Everything You Ever Wanted to Know About Using the New Azure Monitor Agent (AMA) with Azure Sentinel’. Op 23 november organiseren de WorkPlace Ninja’s van 16:00 tot 17:00 een virtuele AMA over Azure Platform Security en de Dutch Cloud Meetup organiseert vanaf 18:00 een virtuele avond over IoT. 24 november kun je vanaf 18:30 genieten van een MC2MC-avond met drie uitstekende sessies.

Productiviteitstip

Wanneer je last hebt van kleurenblindheid, dan heeft Windows een ingebouwde feature die je kan helpen: kleurenfilters. In Windows Settings, onder Accessibility en dan Color Filters kun je kiezen uit kleurenschema’s zoals rood-groen, blauw-geel, maar ook voor grijstinten en omgekeerde grijstinten. De feature is ook beschikbaar in Windows 10.