S01A41 – Patch Tuesday is niet alleen Microsoft

In aflevering 41 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het meest recente nieuws en de evenementen van de aankomende week. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Microsoft heeft op dinsdag 9 november 55 kwetsbaarheden gedicht, waarvan vier in Active Directory Domain Services. Twee kwetsbaarheden waren zogenoemde zero day-kwetsbaarheden en daarmee staat de teller voor Microsoft dit jaar al op 66… VMware is op de hoogte van een belangrijk lek in de integratie van vCenter met Active Directory en Palo Alto dichtte een kritiek lek in GlobalProtect.

Microsoft kondigde deze week ook Windows 11 SE en de Surface Laptop SE aan. SE staat in dit geval voor Student Edition en beide producten zijn gericht op de educatiemarkt waar Google nu heer en meester is met chromebooks. Windows 11 in de dev channel kreeg een nieuwe build.

Organisaties die nog gebruik maken van Windows 11 versie 2004 doen er goed aan om hun werkplekken te updaten naar een nieuwere versie, want de ondersteuning stopt per 14 december.

Microsoft introduceerde deze week ook Visual Studio 2022, .NET 6 en PowerShell 7.2. Mozilla Firefox verscheen in de Microsoft Store en met v2110 is Windows Admin Center weer helemaal up-to-date.

Sander blogde over het einde van de ondersteuning van het v2 endpoint voor Azure AD Connect v1.x en Ray blogde over zijn ervaringen met het terugkrijgen van een Outlook.com mailbox van de zus van een vriendin van zijn broer.

Microsoft is een leider in Gartner’s Magic Quadrant rondom Access Management en steekt met de visie op het gebied van Azure AD goed af tegenover concurenten Okta, Ping Identity, OneLogin en ForgeRock. De vernieuwingen in de Authenticator-app zijn hier getuigen van.

De VDL Groep is weer terug van weggeweest dankzij back-ups, maar HomeRun, MediaMarkt en beleggingsapp RobinHood zijn de meest recente slachtoffers van digitale kwaadwillenden.

Evenementen

Op 16 november en 18 november kun je genieten van Azure Sentinel-sessies bij Microsoft. Op 16 november kun je ook virtueel aanschuiven bij het Ierse Cloud Camp. Op 18 november kun je virtueel aanschuiven bij het AVD TechFest.

Productiviteitstip

De ‘Find my mouse’-functionaliteit in PowerToys-installaties vanaf versie 0.49.1 overtreft de in Windows ingebouwde ‘Show location of pointer when I press te CTRL key’. Het enige dat je hoeft te onthouden is om twee keer de Ctrl-toets te beroeren, in plaats van één keer.