S01A26 – Google, Microsoft en Apple worstelen met updates en lekken

In aflevering 26 bespreken we het laatste nieuws en ontvangt Raymond, Ron Onrust om  nieuws te bespreken dat afgelopen maand niet aan bod kwam in de podcast. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Van Windows 11 is inmiddels Insider Build 22000.100 uitgekomen die bij Raymond niet zo soepel installeerde als de voorgaande builds. De grootste verandering was die van de Store in Windows.

Google had het in juli erg lastig met de upgrades van Chrome OS. Liefst twee keer moest een nieuwe versie van het OS worden teruggedraaid. Blijft automatisch updaten de norm bij Google?

Als je nu nog geen afscheid hebt genomen van Internet Explorer 11 moet je er rekening mee houden dat de support van Microsoft 365 voor deze antieke browser per 17 augustus ophoudt. Mail kan je dan alleen nog lezen in Outlook Web App Light.

Microsoft heeft met SharePoint Server Subscription Edition de nieuwe versie van SharePoint on-prem aangekondigd. Nooit meer SharePoint upgraden, maar nu ook maandelijks betalen voor een nieuwe versie die onder andere Open ID Connect en TLS 1.3 gaat ondersteunen.

Ook Apple ziet met de regelmaat van de klok zero-day vulnerabilities voorbij komen. Een week na de release van IOS 14.7 volgde IOS 14.7.1 vanwege een bug die willekeurige code executie op kernel niveau mogelijk maakte.

Voor Microsoft introduceert Raymond de maand julek als de maand met de meest glorieuze lekken. Na PrintNightMare en SeriousSAM, is het deze week de beurt aan PetitPotam. Een NTLM relay aanval die overname van je complete domein mogelijk maakt. Volgens Microsoft is een patch niet nodig, maar moet je gewoon NTLM veilig configureren.

We sluiten het nieuws af met de mysterieuze onthulling van Kaseya. Ze hebben de sleutel die eerst 50 miljoen dollar moest kosten en ze hebben er naar eigen zeggen niet voor betaald. Opluchting voor de bedrijven die nog versleuteld zijn door Revil. Want deze criminele organisatie die de sleutel had moeten leveren lijkt niet meer te bestaan.

Ron Onrust te gast

Met Ron Onrust bespreken we hoe Microsoft momenteel lijkt te zwemmen in het geld. Veel mooier dan het afgelopen jaar lijkt het nauwelijks meer te kunnen worden. Verder praten we over  wereldwijde onderzoeken naar de Microsoft Support Scams. Niet alle uitkomsten zijn eenduidig en soms ook ronduit verrassend. De prijs van printer inkt van de grote fabrikanten kent geen grenzen. We vragen ons af of dit een houdbaar recept is.

Productiviteitstip

In de tip van de week, bespreekt Raymond dat de Task Manager in Windows 11 is verhuisd van de taakbalk naar de startknop.