Aflevering 2

De tweede aflevering van IT Bro’s met veel nieuws uit de eerste week van februari.

Nieuws

Patch Tuesday was deze maand een heftige update ronde met vele kritieke patches, waaronder een fix voor een actief misbruikte zero day uit Windows 10. Ook Windows Server bleef niet buiten schot met een kritieke fix voor DNS.

Google Chrome en Microsoft Edge kregen een week eerder ook een patch voor een actief misbruikte Zero Day die door Noord Korea was gebruikt om in te breken bij een groep wereldwijd opererende security specialisten. BNR Digitaal had hier eerder een interessante podcast over.

Op security gebied deed Microsoft ook nog een belangrijke aankondiging met de mededeling dat Basic Authentication in Exchange Online alleen uit wordt gezet in tenants waar het niet actief gebruikt wordt.

In een blog artikel “What’s new in Intune” maakte Microsoft afgelopen week nieuwe functionaliteit bekend waarmee beheerders kunnen bepalen of gedistribueerde apps op IOS verwijderd kunnen worden. Daarnaast is het nu mogelijk om Microsoft Edge te configureren om macOS.

Met de productaankondiging van Microsoft Viva heeft Microsoft als doel om organisaties te helpen om meer uit hun enorme bergen gegevens op platformen als Teams en SharePoint te halen. Er gaan een hoop connecties, inzichten, leermogelijkheden verloren in typische organisaties. Volgens Sander zou dit best wel eens het beste sinds gesneden brood kunnen zijn.

Evenementen

WVD Fest op 25 februari. Dit is h├ęt evenement van het jaar wanneer je bezig bent met Windows Virtual Desktop, of ermee aan de slag wilt.

Op dinsdag 16 februari legt Kenneth van Surksum bij de Workplace Ninja’s uit wat je allemaal kunt met Conditional Access.

Het Windows Defender for Endpoint productteam biedt op woensdag 17 februari van 17:00 tot 18:00 uur een Ask me Anything-sessie. Microsoft Defender for Endpoint is er tegenwoordig voor Windows, macOS, Android, IOS, Linux en IOT.

Sander zet zijn Zoom filter weer uit ­čśë

Sander is zelf ook actief met een serie van zes seminars over Azure Active Directory voor SCCT.

Verdieping

In de verdieping praten we over de aankondiging van vier nieuwe Microsoft security examens die nu in beta beschikbaar zijn.

Productivity tip van de week

Wanneer je een URL uit Edge kopieert naar het clipboard en je plakt het in een applicatie die met links overweg kan, plak je niet langer de URL, maar de link naar de URL.

Wanneer je structureel weer gewoon old school URLs wilt plakken, vind je de oplossing in de Instellingen of settings van Edge. Zoek naar plakken of paste. Dan kom je bij een instelling die in het Engels heet: URL  copy & past format default. (NL: URL kopieren en plakken standaard formaat?). Kies hier voor Plain tekst in plaats van Link.