S03A42 – Nieuws van Ign-AI-te uit Seattle en meer

De IT Bro’s vieren feest in deze speciale aflevering, waarin Raymond verslag doet vanuit Seattle en Sander vanachter de geraniums. Samen bespreken ze het meest recente nieuws, de eerste aankondigingen vanuit Ign-AI-te, belangrijke informatiebeveiligingsupdates en aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Op dinsdag 14 november bracht Microsoft updates uit voor haar producten. Deze Patch Tuesday markeert 20 jaar Patch Tuesday! 🎉 Sander benoemt de hoogtepunten voor Windows 10, Windows 11 en Windows Server 2022. De Moment 4-features voor Windows 11, die met deze serie updates breed beschikbaar zijn, krijgt hierin voor de laatste keer aandacht.

Raymond bespreekt build 25997 in het blauwe kanariekanaal en build 23590 in het ontwikkelaarskanaal voor Windows Insiders. Ook gaat hij in op de gemelde heractivatieproblemen die sommige mensen recent ervaren.

Uiteraard doet Raymond verslag van Microsoft Ignite Ign-AI-te. Hij gaat in op de aankondigingen die op dag 1 reeds langs zijn hoofd scheerden, momenten voordat hij zich onderdompelde voor dag 2. Een compleet verslag volgt uiteraard volgende week.

Informatiebeveiliging

Intel meldt een bug in hun processoren, die sinds 2019 ingebakken zit. VMware raadt organisaties aan om contact op te nemen met hardwarefabrikanten om firmware-updates te ontvangen en installeren zodat kwaadwillenden geen kans krijgen er hun voordeel mee te doen.

Maine waarschuwt haar 1,3 miljoen inwoners om alert te zijn na een groot datalek doordat hun MoveIT-server niet op tijd was gepatcht. Een cyberaanval bij Tunstall legde alarmknoppen plat, gegevens van Boeing wederen publiek gemaakt en de Amerikaanse tak van Chinese bank ICBC is slachtoffer van LockBit. Een naam die vaker rond gonst.

Evenementen

Deze week lanceerden Stefan van der Wiele (MSFT), Jan Bakker en Pim Jacobs (beide MVPs) de Dutch Microsoft Entra Community. 🎉 Vanaf februari delen de IT Bro’s uiteraard ook hun evenementen.

Op woensdag 22 november 2023 word je ’s ochtends van 10 tot 11 door Inspark virtuaal bijgekletst over alles Microsoft Ignite. ’s Avonds kun je aanschuiven bij de Dutch Information Workers User Group (DIWUG) in Capelle aan den IJssel om te genieten van een hapje, een drankje en twee sessies rondom Microsoft 365.

Productiviteitstip

Onderdeel van de Windows 11 Moment 4-update is een optie om applicaties efficiënt de nek om te draaien zonder dat hiervoor eerst Taakbeheer opgestart hoeft te worden. In de nieuwe For developers-instellingen in de System-app kun je de optie End Task – Enable end task in taskbar by right click aanzetten. Hierna kun je een app vanaf de Startbalk de grond in duwen, door met de rechter muisknop op het icoon van de applicatie te klikken en End task te selecteren.

Sander vraagt zich af waarom alleen ontwikkelaars lol mogen zouden beleven aan deze functionaliteit en doet een aantal voorstellen voor een nieuwe naam voor deze instellingen. For IT Bro’s, uiteraard.