S03A05 – Azure AD Cloud Sync status update en Google doet iets met Microsoft 365

Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

Raymond merkte build 25290 in het Windows-ontwikkelaarskanaal op. Deze build kent nieuwe widgets voor Spotify en Phone Link. Ook is er weer een ARM64-versie beschikbaar. Ook zag hij afgelopen week KB5022360, een preview update die diverse issues oplost. Los daarvan hebben out-of-band updates voor verschillende versies van Windows en Windows Server de renderingproblemen opgelost in XPS-documenten.

Mensen met Apple watches kunnen geen gebruik meer maken van de Authenticator Companion app aan hun pols. Beheerders die Azure AD Connect Cloud Sync overwegen kunnen dit nu doen in een nieuwe portalervaring. Synchroniseren van directory-extensies zouden ze niet meer hoeven weerhouden (public preview), maar Raymond en Sander komen nog tot best een aardige lijst voordat de cloudvariant van Azure AD Connect feature parity behaalt met de échte Azure AD Connect.

OneNote for Windows (de Store-app) kent nu ook verticale tabs. Volgens de geruchtenmolen zien we binnenkort ChatGPT-4-gebaseerde functionaliteit in Bing. Volgens dezelfde molen werkt Google aan een geoptimaliseerde Microsoft 365-installatieervaring op Chromebooks.

GitHub trok deze week de code signing-certificaten in voor de MacOS app en de Atom-gebaseerde app. Er zijn workarounds beschikbaar om na 2 februari verder te kunnen werken. VMware dichtte twee lekken in vRealize Log Insight met een CVSSv3-score van 9.8.

Evenementen

Op maandag 6 februari presenteren de IT Bro’s een virtuele masterclass voor IT-University.nl. Het onderwerp is hoe je Active Directory adequaat kunt beveiligen.

Op woensdag 8 februari kun je vanaf 18:00 terecht bij Speyk Nieuwerwetse ICT in Veenendaal voor een evenement van de Dutch Information Workers User Group (DIWUG). Op donderdag 9 februari is het dan tijd voor het (verplaatste) Azure Thursday-evenement bij CloudNation in Bunnik.

Productiviteitstip

Raymond deelt een ervaring waarbij Process Explorer uit de SysInternals-suite het antwoord gaf. Process Explorer is rechtstreeks te downloaden, maar Sander merkt op dat de suite nog veel meer handige tools bevat en vanuit de Store kan worden geïnstalleerd. Op deze wijze wordt de suite ook automatisch geüpdate, net als met WinGet:

winget install sysinternals