S02A52 – Wat je moet doen als je Internet Explorer 11 niet kunt missen?


Raymond Comvalius en Sander Berkouwer bespreken het meest recente nieuws en de evenementen voor de aankomende week. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip.

Nieuws

In het Windows bètakanaal verschenen builds 22621.1037 en 22623.1037. Hierin heeft Microsoft aandacht gegeven aan de Voice Access-functionaliteit. Ook experimenteert Microsoft verder met de Search-knop.

Daarnaast deed Microsoft afgelopen week uit de doeken hoe het Internet Explorer definitief uit Windows plant te verwijderen. Met Edge 110 schakelt Microsoft IE 11 op 14 februari 2023 definitief uit. Een update op 13 juni 2023 verwijdert vervolgens de pictogrammen uit Windows. Deze plannen kunnen uiteraard nog wijzigen, zoals Microsoft deed voor Swiftkey for iOS. Hiervoor introduceerde Microsoft afgelopen week v2.9.5 met meerdere oplossingen voor problemen en prestatieverbeteringen…

Microsoft is op de hoogte van BSoDs op Windows rondom hidparse.sys. Hiervoor is een workaround beschikbaar.  Voor het issue rondom creëren van VMs in omgevingen met System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) i.c.m. software-defined networking zijn out-of-band updates beschikbaar:

Ook deze updates dienen handmatig gedownload en geïnstalleerd te worden.

De oplossing die Microsoft sinds september 2022 biedt tegen CVE-2022-37958 blijkt na onderzoek door IBM-onderzoeker Valentina Palmioti eerder kritiek dan belangrijk. De vergelijking wordt inmiddels gemaakt met EternalBlue.

Intel bracht updates uit voor haar Wi-Fi- en Bluetooth-drivers. Google Meet ondersteunt meer talen.  Microsoft Graph SDK v2 is sinds deze week in public preview. Deze versie doet volgens het Ignite-stramien ook meer met minder.

Twee Nederlandse universiteiten kwamen op nare wijze in het nieuws afgelopen week. Het interne detacheringsbureau van de Universiteit Leiden lekte gevoelige gegevens. Van de vrije Universiteit werden twee laptops ontvreemd die niet waren versleuteld of op afstand gewist konden worden. Hierop bevonden zich gegevens van aanmeldingen van 2003 tot 2019. Bij Okta werd de source code van hun WorkForce-koppeling gekopieerd.

Evenementen

Op woensdag 27 november 2023 kun je aansluiten bij Nico Losschaert en Stijn Marivoet voor een presentatie en borrel bij Regus in Aalst in het kader van de Veeam User Group België en Luxemburg. Voor de presentatie zijn de plekken beperkt. Voor de borrel onbeperkt.

Productiviteitstip

Voor mensen die gebruik maken van Microsoft Office 365 E3, Family of Personal is het relatief eenvoudig om aan de slag te gaan om e-mailberichten te versleutelen en te beveiligen tegen doorsturen. Steve legt op LinkedIn uit hoe.

Hiermee kan je ervoor zorgen dat gevoelige informatie toch op een veilige manier verstuurd kan worden. Het is gebruiksvriendelijker dan de algemenere S/MIME-standaard. Iedereen kan het zelfstandig actief aanzetten per mail. In een Microsoft 365-omgeving kan een beheerder ook aangeven wanneer bepaalde berichten automatisch versleuteld dienen te worden (op basis van labels, sleutelwoorden, berichtenregels etc..).