S01A24 – Patch Tuesday in juli en het laatste nieuws

In aflevering 24 bespreken we het laatste nieuws en de aankomende evenementen. Raymond deelt een productiviteitstip.

Nieuws

Microsoft’s Patch Tuesday van dinsdag 13 juli betekent fors werk voor beherende IT Pro’s. Er werden maar liefst 117 kwetsbaarheden gedicht. Wij vonden de twaalf kwetsbaarheden in DNS, een kwetsbaarheid in AD FS en een kwetsbaarheid in Windows Hello saillant. Gelukkig doen Zebra- en Dymo-labelprinters het wel weer na installatie van deze update.

Was er Windows-nieuws? Uiteraard. Tijdens het Microsoft Inspire-evenement werd Windows 365 aangekondigd. Vanaf 2 augustus kunnen organisaties een business- of enterprise-cloudwerkplek afnemen, en deze per gebruiker per maand afrekenen. In recente Windows 11-versies zien we dat het Windows 10-gebaseerde Start Menu niet meer beschikbaar is. Nemen we afscheid van live tiles?

De altijd hippe Active Directory kreeg nieuwe features in juni, die net als de gereedschapskist die Microsoft aankocht met RiskIQ helpen om richting Zero Trust te groeien. Daarbij helpt ook dat Microsoft een zero-day exploit ontdekte in SolarWinds’ Serv-U FTP software en afstopte.

ITxx betaalde 252.000 euro losgeld om van Conti-ransomware af te komen.

Wanneer je Google-diensten gebruikt, dan kun je als organisatie gebruik gaan maken van BIMI, maar mag je als consument aan het nieuwe stramien van Drive for Desktop voldoen.

Evenementen

Microsoft’s zomer vol informatiebeveiligingswebinars dendert op dinsdag 20 juli tussen 18:00 en 19:00 verder met een webinar over Azure Sentinel: Streamlining your SOC Workflow with Automated Notebooks. 21 juli is er ook een nieuw Monthly threat insights-webinar vanuit Microsoft. Op donderdag 22 juli is het vanaf 18:30 bal met Michael Niehaus en Johan Arvidmark. Zij delen hun gehiemen voor het uitrollen van Windows 10 en Windows 11 in een 90-minuten gotowebinar.

Ben je deze week op zoek naar iets meer dan webinars? Schakel dan op 20 en 21 juli in voor de CompTIA MyPartner Summit, of voor de Tech Community Live op 21 juli waar je vanaf 17:00 Nederlandse tijd al je vragen kunt stellen rondom Windows 365.

Productiviteitstip

Herstart de graphics driver makkelijk en snel met Win+Ctrl+Shift+B, wanneer je tegen een zwart scherm aanhikt en je Windows-installatie niet meer lijkt te reageren. Ja, je kunt Windows ook herstarten met de aan/uit-knop, maar dit is veel sneller.