S01A46 – Patch Tuesday met Rudy Ooms

In aflevering 46 bespreken Raymond Comvalius, Sander Berkouwer en Rudy Ooms het laatste nieuws en aankomende evenementen. Ray deelt een mondige productiviteitstip.

Nieuws

De afgelopen week stond voor veel IT Pro’s in het teken van Log4J. Bij Microsoft dichtte men op dinsdag echter 67 kwetsbaarheden., waarvan zes zero-day kwetsbaarheden. Eén van deze kwetsbaarheden werd misbruikt door Emotet, Trickbot en Bazarloader. Saillant detail is dat er weer een print spooler-gerelateerde kwetsbaarheid is geadresseerd. Stopt de nachtmerrie dan nooit!? Bijzonder is, dat een belangrijke fix uit deze patchronde niet door Microsot wordt vermeld. Daar praten we met Rudy over verder.

Windows 11 build 22523 biedt mooie verbeteringen en is er deze keer wel ook voor ARM64. Teams op Android lost het probleem met noodoproepen op, terwijl Teams op Windows nu end-to-end-versleuteling ondersteunt. Azure AD Connect v2.0.88.0 adresseert op onnavolgbare wijze een drie jaar oude kwetsbaarheid.

Apple biedt met iOS 15.2 en iPadOS 15.2 oplossingen rondom applicatieprivacy en digitale erfenissen en staat nu zonder tussenkomst to dat een iPhone 13-scherm wordt vervangen. IFixIt en Microsoft slaan ook de handen ineen.  Google fixte de zestiende zero-day-kwetsbaarheid in Chrome dit jaar.

Android-gebruikers kunnen nu ook meldingen ontvangen van Apple Airtags en Airpods en de Autoriteit Persoonsgegevens kan met acht miljoen euro per jaar extra aan de slag.

Aankomende evenementen

Op dinsdag 21 december organiseren de Workplace Ninja’s van 16:00 tot 17:00 een Ask Me Anything rondom Teams met Stephen Rose. Vragen kunnen vooraf naar frans@wpninjas.nl of ronny@wpninjas.nl worden gestuurd of persoonlijk meegenomen worden.

Kijkend naar 2022 dan zien we dat we het jaar inknallen met de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas van 3 januari 2022 t/m 8 januari 2022!

Productiviteitstip

Voice Access in Windows 11 build 22518 klonk vorige week leuk in de podcast, maar Voice Typing is als Windows-feature al een tijdje beschikbaar. Type Win + H om deze feature te openen. Wanneer je in een programma bezig bent dat werkt met tekstinvoer, dan kun je nu dicteren. Wisselen van je taal kun je eventueel met Win + Spacebar. En Nederlands wordt ondersteund!