S01A30 – Een happy end is niet gegarandeerd

In aflevering 30 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Ray deelt een nieuwe Windows-sneltoetscombinatie als productiviteitstip.

Nieuws

Windows 11 build 22000.162 zag het licht. Ben je geïnteresseerd in Windows 11 maar wil je niet je daily driver opofferen? Gebruik dan de nieuwe *.iso-bestanden of de nieuwe mogelijkheid om Windows 11 als Azure Virtual Desktop te gebruiken.

Windows Server 2022 lijkt beschikbaar te zijn voor gebruik (RTM). De bits zijn beschikbaar voor organisaties die toegang hebben tot Microsoft’s volume licensing service center (VLSC), maar in Azure is de mogelijkheid er nog niet om mee of bovenop te spelen. Windows Server 2022 brengt mooie verbeteringen.

Qua informatiebeveiliging is multi-factorauthenticatie (MFA) momenteel de standaard, maar helaas haperden SecurID SoftwareTokens deze week op Macs.

Er zijn deze week geen nieuwe PrintNightmare-kwetsbaarheden. Voor het eerst in weken. Mocht je als IT Pro de toegang tot belangrijke systemen kwijt zijn, dan kun je wel vertrouwen op Razer-randapparatuur en Vembu back-upsoftware.

De Provincie Gelderland en het ROC Mondriaan meldden datalekken. Bij Radboud UMC is de oorzaak van het recente datalek achterhaald.

Het NCSC geeft in recent informatiebeveiligingsadvies de tip om het Zero Trust-model te kiezen in plaats van het traditionele kasteelmodel. Ons advies is daarbij om ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nog ‘ns tegen het licht te houden in verband met een recente rechtszaak. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Poly Network en het Japanse Liquid raakten miljoenen aan cryptovaluta kwijt. Poly Network heeft de valuta inmiddels terug. Liquid verwacht 30 augustus weer diensten aan te bieden.

Evenementen

Volgende week vinden de door ons al weken opgehemelde Workplace Ninja Virtual Summit en The Experts Conference plaats. We voegen de EMEA Security Day toe aan dit lijstje. Een klein blauw vogeltje fluisterde ons toe dat AZUG.be een meeting organiseert op 7 september, dat Microsoft op 16 september een lanceringsfeestje organiseert voor Windows Server 2022, en dat de volgende Ignite plaats vindt van 2 tot 4 november 2021.

Productiviteitstip

Ben je inmddels aan de slag met Windows 11 en heb je iets gevonden dat niet bevalt of nog niet goed werkt? De Windows Feedback Hub kan gemakkelijk worden opgestart met Win+F.