S2A02 – Een onstuimige eerste “Patch Tuesday” voor 2022

In aflevering 2 van seizoen 2 bespreken Raymond Comvalius en Sander Berkouwer het laatste nieuws en aankomende evenementen. Raymond deelt een nieuwe productiviteitstip voor Microsoft Edge.

Nieuws

De updates die Microsoft op dinsdag 11 januari uitbracht zijn het hoofdonderwerp van deze aflevering. Microsoft bracht Edge 97 uit, waarin 29 kwetsbaarheden werden geadresseerd. Daarnaast adresseerde Microsoft nog eens 97 lekken in haar producten en in open source-componenten die gebruikt worden in haar producten. Het Digital Trust Center waarschuwde gelijk al voor twee kritieke lekken: CVE-2022-21849 en CVE-2022-21907. Sommige early adopters kwamen echter van een koude kermis thuis. De resterende vragen zijn nu wanneer we veilig kunnen patchen en of Microsoft RemotePotato0 ooit nog officieel adresseert.

Microsoft bracht ook build 22533 van Windows 11 uit, maakte de nieuwe Surface-apparaten eindelijk in Nederland beschikbaar en bracht het einde van de mainstream-ondersteuning van Windows Server 2016 nog even onder de aandacht.

TikTok ontdekte de ‘Live Listen’-functionaliteit in iPhones en Game Mania was het slachtoffer van een succesvolle ransomware-aanval. De politie waarschuwde deze week mensen waarvan aanmeldgegevens werden gevonden op een dubieuze server.

Evenementen

Tussen 24 januari en 28 januari biedt Microsoft de Azure Cloud Week for Partners. Microsoft Partners en hun medewerkers kunnen deze week gratis participeren in 4x 2 uur les en op vrijdag een 2-uur durende examenoefensessie meepikken. AZ-900, DP-900, AI-900, AZ-104, AZ-204, AZ-500 en AZ-700 waren nog nooit zo makkelijk voor te bereiden…

Productiviteitstip

Wanneer je gebruik maakt van profielen in Microsoft Edge, dan wil een internetsnelkoppeling nog wel eens in het verkeerde profiel openen. De snelkoppeling opent namelijk in het laatst gebruikte Edge-venster. Door met de rechtermuisknop op het tabblad te klikken kun je deze met het Move tab to­-menu-item naar het juiste profiel doorverwijzen. Openen in een nieuw venster is hier ook beschikbaar als keuze.